Формите и цветовете на Колекция Есен/Зима 2021/2022

    Вдъхновението е вечният спътник на всички творчески хора. Това важи и за дизайнерските дрехи. Всеки елемент от гардероба, създаден от дизайнера, има уникална история и предава определено настроение. Каним ви да погледнете зад кулисите на новата колекция Есен/Зима 2021/2022 на Aure и да разберете от къде почерпихме вдъхновение.

    Американският художник Франк Стела е известен не само със своите произведения в стила на абстрактния минимализъм и експресионизма. Стела е един от малкото световни художници в тази посока, които интензивно експериментират в жанра на комбинираната живопис, а също така създават абстрактни скулптури с неправилни форми.

Frank Stella
Photo: Eric Hesmerg

    Може да се предположи, че художникът Франк Стела принадлежи към едни от най-влиятелните майстори на минимализма и пост-абстракционизма в съвременното изкуство. Стела е и професионален създател на комбинирана живопис и скулптура. Във всяко свое произведение той разказва история с фигури. Но тази история не е буквална. Художникът прекарва творческата си история през призмата на взаимодействието на форми и цветове. Именно този вид синтез създава повествователния смисъл в неговите картини и скулптури. Има ясно впечатление, че фигурите във всяко негово творение се движат, което им придава нетипична причудливост.

Frank Stella
Khurasan Gate I, 1968
Acrylic on canvas
240 x 720 x 10 cm
Kunsthalle Bielefeld
Photo: von Uslar, Bielefeld
© VG Bild-Kunst, Bonn 2012

    Би било невъзможно да се разкаже с няколко думи за този човек, наречен майстор на абстракцията и един от най-значимите и скъпи художници на нашето време. Франк Стела е пионер в две отношения: През 60-те години той е пионер в новата абстракция и от 1970 нататък в постмодерното изкуство. През 1958 г. Стела се премества в Ню Йорк, където развива хладен, самореферентен стил на рисуване по време на разцвета на абстрактния експресионизъм. Неговите „Черни картини“ от 1959 г. показват ивици, нанесени с черна фасадна боя, които са разделени от тесни ленти от необработени платна. Вероятно сте виждали емблематичните му преплитащи се геометрични форми и преди, но не сте знаели, че точно той е авторът им.

Frank Stella – The Retrospective. Works 1958-2012
Installation view at Kunstmuseum Wolfsburg 2012
© VG Bild-Kunst Bonn, 2012, Photo: Marek Kruszewski.

Как едно вдъхновение се превръща в завършен тоалет или дори в цяла модна колекция

    С нашата нова колекция възхваляваме индивидуалността и разнообразието от форми. Цветовете, перспективите и материите ни вдъхновяват, но винаги сме били любопитни за всички ваши лични истории. За настоящата ни есенно-зимна колекция искаме да знаем „Кой си ти?“, защото личните истории и преживявания ни правят именно такива, каквито сме. Вашите истории ни вдъхновяват и оживяват дизайна ни. Всеки от нашите продукти е ръчно изработен с любов и затова също толкова уникален, колкото всеки от нас. Каним ви да изразите своята индивидуалност посредством нашите дрехи и фините кройки и детайли, които съпътстват всяка една от тях в новата ни колекция. 

Нека си припомним от къде идва модата

    Повечето хора знаят, че модата е циклична, че може да бъде повлияна от всяка област на човешкия живот – от световни научни открития до важни събития, че модата идва и си отива, но стилът остава.

    Модата оставя малцина безразлични. Много са сляпо подчинени на нейните тенденции, но има и такива, които държат на своя индивидуален почерк на първо място. А още по-малко са тези, които пишат историята й. В зората на цивилизациите, още с появата на първите древни държави образът на всеки член на обществото отразява неговия статус, понякога и неговата същност. Например, някои шумери носели наметало върху дрехите си – знак за високо положение в обществото и благороден сан. Крале и жреци, от своя страна, носели пищни одежди, несравними една с друга по блясък и изработка. Още от древни времена модата е говорила без думи.

Как се формират модните тенденции 

    Обикновено те са повлияни от: 

  • идеология, морални и етични основи; 
  • научно-технически прогрес; 
  • исторически събития, от значение за голяма част от населението. 

    От една страна, модата е променлива, от друга – циклична. Мигвате веднъж – и тя вече се е променила драстично, мигате още един път – и добре забравеното старо с нова „обвивка“ е в тенденция за сезона. Кой задава тона на всичко това?

От края на 60-те години на XIX век модните дизайнери поемат щафетата на модни създатели. След Втората световна война те се изкачиха на върха на модерния айсберг. Тяхната задача е да проследяват и анализират настроенията и тенденциите в обществото и да предскажат какво ще бъде от значение в близко бъдеще: стилове, цветове и тенденции. 

    Концепцията за “мода” има много възможности за тълкуване: правило, мярка, образ, метод. Благодарение на тази променливост, тя обхваща почти всичко, което може да се види, чуе, докосне и почувства: 

  • Дрехи, обувки и аксесоари. 
  • Външен вид: телосложение, черти и тен. Така например през Средновековието неестествената бледност и светлата кожа са се считали за благородни признаци, а днес кожата със слънчев загар в много части от света бива предпочетена. Първите красавици на Ренесанса се отличавали с пищни форми, а днес момичета още се стремят към заветните 90 × 60 × 90. 

    Да си модерен не означава сляпо да подражаваш. Комбинирайки характеристиките на външния си вид с актуалните тенденции, можете успешно да създадете свой собствен стил. Това ще ви позволи да сте в крак с духа времето, но в същото време да не се изгубите сред другите хомо сапиенс. 

Какви цветове ще бъдат на мода през 2022 г.

   Сега, когато целият свят преминава през глобална криза, всички ние се нуждаем от подкрепа и повече надежда и моменти на щастие.  Избирайки актуалните цветове за следващия сезон, ще бъдете в крак с модата. Но това не е най-важното. С помощта на конкретен цвят или цветови комбинации ще намерите това, от което се нуждаете.

    Ето защо, според експертите модерните цветове на 2022 отразяват нашата нужда от баланс. От една страна, ние търсим безопасност и комфорт и това може да се осигури от спокойни, богати естествени нюанси. От друга страна, ярките и чисти тонове задоволяват нашата нужда от оптимизъм и радост. През 2022 е важно да се отдалечим от обичайните цветни клишета, за да опитаме по нов начин да комбинираме обичайните цветове и нюанси.

Цветове за Есен/Зима 2021/2022 от
от Pantone Color Institute™

Цветовете на 2022 олицетворяват всички наши разнообразни желания за комфортна интимност и вълнуващо приключение с гама от спокойни и вечни цветове, както и забавни и игриви нюанси.

В този нов пейзаж, където класическите модни правила вече не са актуални, нюансите на 2022 ни позволяват да създаваме всякакви комбинации, които искаме, насърчавайки откриването на нови реалности и давайки живот на индивидуалните стилове и спонтанното отношение към цветовете. 

Геометрия, абстракция – форми, вдъхновени от творчеството на Стела и някои от цветовете на сезона ще срещнете в новите авторски принтове, които подготвихме за новия сезон.

 В Aure не се страхуваме да добавим цвят към колекциите ни. Наясно сме с факта, че се нуждаем от малко повече яркост, дори ако всички други говорят за спокойствие и тишина. Стремим се към това да внесем малко повече вълнение и емоции в гардероба. А експресивният цвят е начин да направите себе си открояващ се в свят, често наситен с еднообразие.

One reply on “Формите и цветовете на Колекция Есен/Зима 2021/2022

  • Надежда Червенкова

    Следя бранда ви от доста време и с всяка следваща ваша колекция оставам все по-приятно обогатена не само визуално, какво този блог хубаво демонстрира! Адмирации!

    Отговор

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.